Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

De waarde van groen in het Sterrenburgpark door Nasim Duives en Wessel Martens

Vijf juli was de laatste dag van hun stage voor Nasim Duives uit Tilburg en Wessel Martens uit Hoeven. In de ochtend hebben ze een eindpresentatie gegeven in het Stadskantoor voor verschillende partijen binnen de gemeente: Stadsbeheer, Stadsontwikkeling en een aantal mensen die bezig zijn met het klimaat. De afgelopen maanden zijn de HAS Hogeschool studenten bezig geweest met hun afstudeeropdracht in Dordrecht. Hiervoor hebben ze gekeken wat de waarde van groen is in het Sterrenburgpark en hoe die vergroot kan worden.

“Iedereen vind het een prachtig park waar je heerlijk rustig kunt lopen”, vertelt Nasim. “Maar voor heel veel mensen heeft  het park geen doel. Kinderen spelen er, maar als ze een bepaalde leeftijd bereiken houdt het op. Dan heb je veel mensen die eigenlijk het nut van het bezoeken van het park niet inzien. Onder ouderen zie je dat het wat populairder is. Je moet de rust in het park kunnen vinden. Het moet alleen maar mooier worden, het mag niet achteruit gaan. Maar er moeten wat extra trekkers bij.

Het beste voor de mensen
Het hele idee is te bekijken wat het groen oplevert voor de maatschappij. Iedereen heeft voordeel van groen en iedereen moet de ruimte krijgen om dat voordeel te vergroten.” Nasim en Wessel zijn met verschillende partijen als fysiotherapeuten, de Jumbo supermarkt, E-weels en de bewoners gaan praten en hebben de kansen omgevormd naar ideeën voor het park. Daarbij komen de onderzoekers tegen dat de meningen over de functie van het park nogal verdeeld is. Zo zijn er mensen die graag een barbecueplek in het park willen en anderen die dit absoluut niet willen, omdat ze bang zijn voor overlast. “Het gaat erom dat we het beste voor de mensen willen garanderen”, ligt Nasim toe. “Dat is voor iedereen wat anders, maar daar kom je alleen maar uit door heel veel samen te praten.”

Aanpak wateroverlast in het park
Iets concreets wat al is bereikt, is het aanpakken van wateroverlast in het park. Als het hard regent blijft er water staan. De gemeente gaat nu greppels graven en wellicht een (padden)poel aanleggen. Hier kan het water worden verzameld en later weer langzaam wegtrekken. Verder gaat de gemeente samen met heel veel organisaties en bij voorbeeld fysiotherapeuten en sportclubs kijken of ze er een sport- en speelplek kunnen maken, met hoogteverschillen, met balanceerobjecten en klimmogelijkheden. Dat wordt voor iedereen toegankelijk en daar kan de fysiotherapeut zijn oefeningen doen. Daarbij krijgt het een natuurlijke uitstraling. Verder wordt gekeken naar bijvoorbeeld mogelijkheden voor een kleine horecavoorziening, die als het goed loopt uitgebreid kan worden.

Meedenken en meedoen?
Op BUURbook is een oproep te vinden. Sterrenburgers die zich in willen zetten voor een beter bezocht, (nog) leuker Sterrenburgpark kunnen zich aanmelden.

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Politieberichten

Vrouw (78) overvallen in woning

DORDRECHT – Een 78-jarige vrouw is slachtoffer geworden van een overval. Minimaal twee mannen kwamen in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart binnen in haar woning aan de Toutenburg in Dordrecht.

Politieberichten

Agenten komen naar winkelcentrum Sterrenburg

DORDRECHT – In winkelcentrum Sterrenburg start de politie binnenkort met een pop-up politiebureau. Regelmatig zullen er agenten aanwezig zijn om zich voor te stellen aan het winkelende publiek.

Actueel

VIDEO : Kinderen bakken pannenkoeken voor bewoners De Sterrenlanden

DORDRECHT – Op heel veel plekken in het land werden vrijdag pannenkoeken gebakken en gegeten. Het was namelijk voor de twaalfde keer Nationale Pannenkoekendag.