Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Veel ideeën voor leuker Sterrenburgpark

Dertig vertegenwoordigers van allerlei organisaties in de wijk (van huurderscommissie en Sportraad tot zorginstelling en fysiotherapeuten) kwamen bijeen in het nieuwe ontmoetingspunt voor Sterrenburg, Het Sterrenwiel. Samen stonden zij stil bij de vraag hoe het Sterrenburgpark nog meer kan beteken voor de wijk. Is het de moeite waard om daar de komende tijd met heel veel Sterrenburgers over na te denken en een plan te maken voor de eerste grote stap: een natuurlijke waterplek voor spelen, bewegen en sporten?

De gemeente Dordrecht verzamelde alle bijdragen en neemt snel een besluit. Als er voldoende animo is bij veel organisaties en vooral ook veel Sterrenburgers, wordt het mogelijk in het park een aantrekkelijke nieuwe plek in te richten. Een plek vol water en groen, waar het heerlijk spelen en bewegen is.
Her en der in de omliggende steden zijn al zulke plekken aangelegd. Die worden zeer goed bezocht. Kan dat ook in het Sterrenburgpark? Eerder verscheen er op BUURbook ook al een oproep. Welke Sterrenburgers willen meedenken? Willen meewerken?

Schoolplein
Er was ook een enthousiaste reactie van een van de basisscholen in de wijk. Directeur Inge Ros van basisschool Het Kristal vertelde dat de school plannen heeft voor een natuurlijk speelplein. Er zijn in ons land al diverse scholen die zo’n schoolplein met veel groen hebben. “Als scholieren, patiënten, oudere stadsbewoners – ja eigenlijk iedereen – in het groen verkeren, of zelfs maar uitkijken op een boom, gaan hun gezondheid en welbevinden er op vooruit. Dus wat houdt ons tegen?”, zo schrijft Margreet Vermeulen in dit artikel.

Water en Waarde
Het Sterrenburgpark heeft een heleboel waarde voor de wijk: groen is goed voor de gezondheid. Je kunt er prima sporten en bewegen. Je ontmoete er andere Sterrenburgers. In de speeltuin en bij calisthenics is veel te beleven en te doen. Het park helpt ook bij de duurzaamheid van de stad: bijvoorbeeld om regenwater op te vangen.

Dat regenwater is voor de gemeente ook een reden om in het park aan de slag te gaan. Bij heftige regenval – en daar hebben we steeds vaker last van – staan delen van het park onder water. De gemeente heeft geld uitgetrokken om dat probleem op te lossen (in een aantal parken in de stad). Die oplossing moet helpen om het regenwater juist niet zo snel mogelijk af te voeren via de vijvers of het riool, maar om snel in de bodem te laten dringen. Dat voorkomt dat er hard gepompt moet worden om Dordrecht droog te houden bij zware regen.
Als er voldoende interesse is, wil de gemeente de werkzaamheden daarvoor combineren. Er wordt dan niet alleen voor gezorgd dat het regenwater geen problemen geeft, maar dat er ook een mooie natuurlijke plek komt voor spelen en bewegen. Komende maanden moet blijken of dat haalbaar is en wie daar allemaal aan mee willen werken.

Kosten
De ingreep in de Dordtse parken kost al veel geld. Is het nu mogelijk in het Sterrenburgpark dubbel plezier te hebben van die werkzaamheden? Er is nu voldoende geld voor het oplossen van het waterprobleem, maar nog niet voor de aanleg en het beheer van een speelplek. Gelukkig zijn de eerste ideeën al binnen. Zo wil de voorzitter van de winkeliersvereniging in Sterrenburg, de heer Lemkes (Jumbo), de mogelijkheden bekijken van een spaaractie. Ook zijn er fondsen in Nederland die mogelijk willen ondersteunen.
Ook bij het vinden van genoeg geld voor alle ideeën is dus hulp nodig van veel organisaties en van veel Sterrenburgers. Zo wil de Open Hof bekijken of zij een Wijkwens in kunnen dienen. Elders in Dordrecht, bijvoorbeeld bij de Groeituinen, deden bewonersgroepen ook met veel succes al een beroep op fondsen. Kan dat in Sterrenburg ook?

(voorbeelden van natuurlijk spelen en bewegen elders in Dordrecht en Nederland – klik op de afbeelding voor een groter formaat)

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Geen stille tocht na gezinsdrama in Dordrecht

DORDRECHT – In overleg met de nabestaanden en de buurt heeft de gemeente Dordrecht besloten om geen stille tocht te houden. Er zijn wel gesprekken geweest, maar volgens de gemeente is er op diverse bijeenkomsten stil gestaan bij het vreselijke drama wat eerder deze week heeft plaats gevonden

Actueel

Herdenkingsbijeenkomst voor omgekomen zusjes

DORDRECHT – Morgenmiddag wordt er tijdens een bijeenkomst in de Ontmoetingskerk stilgestaan bij het overlijden van de zusjes Naiomy (8) en Nicolle (12). De vader schoot afgelopen maandagavond zijn vrouw en dochters neer en vervolgens zichzelf.

Actueel

Woning gesloten na vondst van hennepplantage

DORDRECHT – Tijdens een controle is een hennepkwekerij aangetroffen in de woning aan de Keplerweg in Dordrecht. De politie trof 340 hennepplanten, assimilatielampen, een afzuiginstallatie en koolstoffilters aan. Verder werd de elektriciteit illegaal afgenomen. De woning is door de burgemeester voor drie maanden gesloten. De burgemeester wil met de sluiting van panden waar een hennepplantage wordt aangetroffen de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hiertegen hard wordt opgetreden. ( Archieffoto: Thymen Stolk )