Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Veel ideeën voor leuker Sterrenburgpark

Dertig vertegenwoordigers van allerlei organisaties in de wijk (van huurderscommissie en Sportraad tot zorginstelling en fysiotherapeuten) kwamen bijeen in het nieuwe ontmoetingspunt voor Sterrenburg, Het Sterrenwiel. Samen stonden zij stil bij de vraag hoe het Sterrenburgpark nog meer kan beteken voor de wijk. Is het de moeite waard om daar de komende tijd met heel veel Sterrenburgers over na te denken en een plan te maken voor de eerste grote stap: een natuurlijke waterplek voor spelen, bewegen en sporten?

De gemeente Dordrecht verzamelde alle bijdragen en neemt snel een besluit. Als er voldoende animo is bij veel organisaties en vooral ook veel Sterrenburgers, wordt het mogelijk in het park een aantrekkelijke nieuwe plek in te richten. Een plek vol water en groen, waar het heerlijk spelen en bewegen is.
Her en der in de omliggende steden zijn al zulke plekken aangelegd. Die worden zeer goed bezocht. Kan dat ook in het Sterrenburgpark? Eerder verscheen er op BUURbook ook al een oproep. Welke Sterrenburgers willen meedenken? Willen meewerken?

Schoolplein
Er was ook een enthousiaste reactie van een van de basisscholen in de wijk. Directeur Inge Ros van basisschool Het Kristal vertelde dat de school plannen heeft voor een natuurlijk speelplein. Er zijn in ons land al diverse scholen die zo’n schoolplein met veel groen hebben. “Als scholieren, patiënten, oudere stadsbewoners – ja eigenlijk iedereen – in het groen verkeren, of zelfs maar uitkijken op een boom, gaan hun gezondheid en welbevinden er op vooruit. Dus wat houdt ons tegen?”, zo schrijft Margreet Vermeulen in dit artikel.

Water en Waarde
Het Sterrenburgpark heeft een heleboel waarde voor de wijk: groen is goed voor de gezondheid. Je kunt er prima sporten en bewegen. Je ontmoete er andere Sterrenburgers. In de speeltuin en bij calisthenics is veel te beleven en te doen. Het park helpt ook bij de duurzaamheid van de stad: bijvoorbeeld om regenwater op te vangen.

Dat regenwater is voor de gemeente ook een reden om in het park aan de slag te gaan. Bij heftige regenval – en daar hebben we steeds vaker last van – staan delen van het park onder water. De gemeente heeft geld uitgetrokken om dat probleem op te lossen (in een aantal parken in de stad). Die oplossing moet helpen om het regenwater juist niet zo snel mogelijk af te voeren via de vijvers of het riool, maar om snel in de bodem te laten dringen. Dat voorkomt dat er hard gepompt moet worden om Dordrecht droog te houden bij zware regen.
Als er voldoende interesse is, wil de gemeente de werkzaamheden daarvoor combineren. Er wordt dan niet alleen voor gezorgd dat het regenwater geen problemen geeft, maar dat er ook een mooie natuurlijke plek komt voor spelen en bewegen. Komende maanden moet blijken of dat haalbaar is en wie daar allemaal aan mee willen werken.

Kosten
De ingreep in de Dordtse parken kost al veel geld. Is het nu mogelijk in het Sterrenburgpark dubbel plezier te hebben van die werkzaamheden? Er is nu voldoende geld voor het oplossen van het waterprobleem, maar nog niet voor de aanleg en het beheer van een speelplek. Gelukkig zijn de eerste ideeën al binnen. Zo wil de voorzitter van de winkeliersvereniging in Sterrenburg, de heer Lemkes (Jumbo), de mogelijkheden bekijken van een spaaractie. Ook zijn er fondsen in Nederland die mogelijk willen ondersteunen.
Ook bij het vinden van genoeg geld voor alle ideeën is dus hulp nodig van veel organisaties en van veel Sterrenburgers. Zo wil de Open Hof bekijken of zij een Wijkwens in kunnen dienen. Elders in Dordrecht, bijvoorbeeld bij de Groeituinen, deden bewonersgroepen ook met veel succes al een beroep op fondsen. Kan dat in Sterrenburg ook?

(voorbeelden van natuurlijk spelen en bewegen elders in Dordrecht en Nederland – klik op de afbeelding voor een groter formaat)

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

VIDEO: Luidruchtige aftrap recyclecampagne Het Kristal

DORDRECHT – Basisschool Het Kristal in Sterrenburg wordt met ingang van volgend schooljaar ‘afvalvrij’. Dat houdt in dat veel meer werk gemaakt gaat worden van het scheiden van afval. Dit nieuwe beleid wordt vooral ingevoerd op verzoek van de leerlingenraad van de school. Het jaarlijkse Zomerfeest van de school werd woensdag aangegrepen als aftrap van het nieuwe recyclingbeleid. Heel toepasselijk gingen de leerlingen massaal trommelen op ‘rommel’: emmers en kliko’s. Nu kan het niemand meer ontgaan zijn: Het Kristal wordt afvalvrij.

Actueel

Ontbijt in Het Theehuis

DORDRECHT – In Het Theehuis aan de Atmosfeerstraat 1J in de wijk Sterrenburg wordt iedere vrijdagochtend van 08.30 uur tot 11.00 uur een ontbijt georganiseerd. Het ontbijt bestaat uit koffie, thee, jus d’ orange, een croissantje, een hard gekookt ei en een broodje met ham, kaas of jam. Aanmelden kan steeds uiterlijk een dag van tevoren tot 12.00 uur. Deelname kost 2,75 euro. Ook is er van 09.30 uur tot 10.30 uur de mogelijkheid om de bloeddruk te laten meten of andere zorgvragen aan een verpleegkundige van de thuiszorg Het Spectrum te stellen. Voor meer informatie en aanmelden kan er contact opgenomen worden via het telefoonnummer 078 – 6540661.

Actueel

Nieuwe Thuis in Sterrenburg

DORDRECHT – Deze vrijdag wordt weer een nieuwe editie van het wijkmagazine Thuis in Sterrenburg huis-aan-huis verspreid in die wijk. De Thuis in-magazines staan vol met verhalen uit de wijk. In deze Thuis in Sterrenburg staan onder meer verhalen over Gymforce One, de ontwikkelingen in het Sterrenburgpark, komt een 93-jarige (!) vrijwilliger van De Sterrenlanden aan het woord, namen we een kijkje bij het Nova Tienercollege en bij de Kringloop Tuinders.