Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Subsidie voor opvang water

“Samen kunnen we er voor zorgen dat wijken klimaatbestendiger worden. Meer groen en minder tegels, waterbergende of groene daken en regenwateropvang maken uw omgeving een betere ‘spons’ voor een plotseling teveel aan water”, zo schrijft waterschap Hollandse Delta. Er is een subsidieregeling voor bewoners, scholen, bedrijvenstichtingen en organisaties.

Afgelopen periode is het Sterrenburgpark aangepakt. Op een bijzondere manier is gewerkt aan het ‘opvangen’ van regenwater. Er ontstond namelijk steeds vaker wateroverlast in het park, na hevige regenbuien. Al dat regenwater mag nu gewoon in het park blijven, in de natuurlijke speelplek ‘Het Biggetjespark. Dat water opvangen kan op veel meer plekken in Sterrenburg…

Subsidie voor goede plannen
Te veel regenwater moet je niet proberen zo snel mogelijk af te voeren door het riool. Dat lukt je nooit op tijd en dat betekent natte voeten en erger. Beter is te verzinnen hoe je dat regenwater slim op kunt vangen. Gewoon rond je huis, in de buurt. Dat is namelijk hard nodig, nu ons klimaat zo verandert.
Waterschap Hollandse Delta nodigt alle bewoners, stichtingen of verenigingen, organisaties en ondernemingen van harte uit om mee te doen. Iedereen met een goed idee om water op te vangen in en rond huizen en panden, tuinen en terreinen, straten en buurten, kan contact opnemen. Er is een subsidieregeling om goede ideeën te helpen uitvoeren.

Voorbeelden
In hun voorwaarden voor die subsidie, noemt het waterschap deze voorbeelden:
– het aanleggen van waterdoorlatende terreinverharding, zodat regenwater gemakkelijker en beter verspreid in de bodem sijpelt;
– het ‘ontharden’ van tuinen (meer groen en minder tegels);
– de aanleg van waterbergende of groene daken, waardoor het water niet meteen het riool instroomt en er veel minder kans is op overbelasting van het afvoersysteem;
– het afkoppelen van daken en terreinen van de riolering en het aansluiten op specifiek daarvoor aangelegde wateropvangvoorzieningen, van waaruit het water langzaam wegsijpelt. (bijvoorbeeld infiltratievoorzieningen);
– het aanleggen van zogenaamde klimaatadaptieve (school)pleinen;
– het plaatsen van regentonnen.

Zorg om, zorg voor het klimaat
Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Dat is geen goed nieuws voor onze gezondheid en veiligheid, en voor onze economie. Gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk werken er aan om ons land klimaatbestendig en waterrobuust in te richten.

Extreme neerslag komt nu al vaker voor dan in de jaren vijftig. De verwachting is dat die hevige buien nog vaker voor gaan komen. Opvallend is ook dat de laatste jaren vrijwel allemaal tot de 10 warmste jaren sinds het begin van de weermetingen horen. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld.
Hoogste tijd om daar wat aan te doen. Doe je mee?

Meer weten?
Lees op de site van waterschap Hollandse Delta meer over de mogelijkheden voor subsidie voor wateropvang: https://www.wshd.nl/subsidieregeling-voor-waterinitiatieven.

Inspiratie is te vinden in deze brochure: https://www.wshd.nl/mgd/files/inspiratieboek_klimaatadaptatie.pdf.

De ‘kleine lettertjes’ van die regeling zijn te vinden op de pagina met de voorwaarden voor de subsidie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2019-13327.html.

Slim omgaan met ons klimaat kan op meer manieren. Bijvoorbeeld door energie te besparen of zelf energie op te wekken. Daarover is meer te vinden bij bijvoorbeeld de Drechtse Stromen: https://www.drechtsestromen.net/.

Nog veel meer tips en ideeën vind je op de site van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/.

Huurders van Trivire kunnen verwachten dat de woningcorporatie investeert in beter isoleren van de woningen en andere, duurzame manieren van verwarmen, met bijvoorbeeld het warmtenet in Dordrecht. Meer over wat Trivire wil is te vinden op: https://www.trivire.nl/nieuwsoverzicht/trivire-werkt-aan-duurzaamheid/.

 

Spelen in en rond water in het Biggetjespark in het Sterrenburgpark.

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Het nieuws van 14 mei 1981

DORDRECHT – Wie gaat verbouwen, kan wel eens verrassende sporen uit het verleden tegenkomen. Walter Weeda was deze week bezig met het plaatsen van een dakkapel op zijn jaren tachtigwoning in Sterrenburg toen hij achter een wandje een krant tegenkwam. Het bleek te gaan om de editie van het Vrije Volk van 14 mei 1981.

Cultuur

BRUISend weekend in Open Hof-kerk

DORDRECHT – Er is veel creativiteit in de Open Hof-kerk aan de Herschelstraat 27 in Sterrenburg. Dat wordt gedeeld tijdens een BRUISend weekend op 19 en 20 april. Vrijdagavond 19 april is de officiële opening van 19.30 tot 21.30 uur met expositie en muziek. Zaterdag 20 april is de kerk open van 09.30 tot 17.00 uur. In een expositie tonen zo’n twintig deelnemers hun creaties: schilderijen, etsen, fotografie, beelden, haakwerk, houtdraaiwerk en keramiek. Op zaterdag zijn er vanaf 10.30 uur diverse workshops, waarin je kunt kennismaken met onder andere dansexpressie, beatmixen, aquarelschilderen, stop-motion-filmpjes maken en het Bruisend verleden van (kunstenaars in) Dordrecht. Voor de kinderen is er een mooie vertelvoorstelling met poppen. Er is de hele dag muzikale optredens en er is een lunchconcert. Zondagochtend 21 april wordt afgesloten met een themadienst om 10.30 uur. Voor meer informatie: www.openhofdordrecht.nl.

Actueel

Verkeersmaatregelen vanwege plaatsing geluidsscherm bij Galileïlaan

DORDRECHT – Komende maandag begint het werk aan het geluidsscherm langs de N3 op het viaduct van de Galileïlaan in Sterrenburg. Om het werk veilig te kunnen doen, gelden er van maandag 18 tot en met vrijdag 29 maart beperkingen voor verkeer dat onder het viaduct door rijdt. Tijdens het werk blijft overdag in beide richtingen één rijstrook open voor auto’s. Tussen 20.00 en 06.00 uur zijn alle rijstroken dicht. (Foto’s: Stolk Fotografie)