Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Sport geeft invulling aan het leven van Syriër Yamen

De 29-jarige Yamen Jaber arriveerde in december 2015, na een avontuurlijke en soms gevaarlijke reis, vanuit Syrië in Nederland. Inmiddels is hij herenigd met zijn familie en gesetteld in de Drechtsteden, heeft Yamen sport als tijdsbesteding ontdekt en helpt hij jonge statushouders die meedoen aan een sportkennismakingsprogramma. ”Sport geeft invulling aan mijn leven.”

Met een grote glimlach beweegt Yamen Jaber zich door de sportzaal naast wijkcentrum Koloriet in de Dordtse wijk Krispijn. Van zijn gezicht valt duidelijk af te lezen dat hij het enorm naar zijn zin heeft tijdens het begeleiden van de sportlessen voor jonge statushouders. Glunderend, vrijuit pratend, coachend, genietend: Yamen, die in zijn eigen land eigenlijk niet veel met sport had, heeft in Dordrecht sport als uitermate nuttige tijdsbesteding ontdekt. Niet alleen voor zichzelf, maar ook in een veel groter geheel: hij helpt mee bij de ontdekkingstocht van jongere statushouders, veelal jonge landgenoten van hem, tijdens hun eerste schreden door het sportieve landschap van Dordrecht.

Sport als belangrijk middel
In december 2015 besloot Yamen, medewerker bij een firma in kindermeubelen en student Engels,  zijn geboorteland Syrië te ontvluchten. ,,Ik moest weg en dus ben ik mijn familie nagereisd. Ik wilde ook naar Nederland, waar mijn familieleden al naartoe waren gereisd. Waarom Nederland? We hadden vernomen dat het een prettig en gastvrij land was.’’

Anderen stimuleren
De kennismaking met sport in deze regio dateert van het sportkennismakingsprogramma, initiatief van Vluchtelingenwerk, dat Yamen in januari en februari heeft doorlopen. ”Tijdens het sportprogramma heb ik ook gehoord over de sportmogelijkheden. Om niet langer thuis te zitten, de dagelijkse routine te doorbreken.”

lees het hele verhaal op www.dordtsport.nl.

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

VIDEO: Luidruchtige aftrap recyclecampagne Het Kristal

DORDRECHT – Basisschool Het Kristal in Sterrenburg wordt met ingang van volgend schooljaar ‘afvalvrij’. Dat houdt in dat veel meer werk gemaakt gaat worden van het scheiden van afval. Dit nieuwe beleid wordt vooral ingevoerd op verzoek van de leerlingenraad van de school. Het jaarlijkse Zomerfeest van de school werd woensdag aangegrepen als aftrap van het nieuwe recyclingbeleid. Heel toepasselijk gingen de leerlingen massaal trommelen op ‘rommel’: emmers en kliko’s. Nu kan het niemand meer ontgaan zijn: Het Kristal wordt afvalvrij.

Actueel

Ontbijt in Het Theehuis

DORDRECHT – In Het Theehuis aan de Atmosfeerstraat 1J in de wijk Sterrenburg wordt iedere vrijdagochtend van 08.30 uur tot 11.00 uur een ontbijt georganiseerd. Het ontbijt bestaat uit koffie, thee, jus d’ orange, een croissantje, een hard gekookt ei en een broodje met ham, kaas of jam. Aanmelden kan steeds uiterlijk een dag van tevoren tot 12.00 uur. Deelname kost 2,75 euro. Ook is er van 09.30 uur tot 10.30 uur de mogelijkheid om de bloeddruk te laten meten of andere zorgvragen aan een verpleegkundige van de thuiszorg Het Spectrum te stellen. Voor meer informatie en aanmelden kan er contact opgenomen worden via het telefoonnummer 078 – 6540661.

Actueel

Nieuwe Thuis in Sterrenburg

DORDRECHT – Deze vrijdag wordt weer een nieuwe editie van het wijkmagazine Thuis in Sterrenburg huis-aan-huis verspreid in die wijk. De Thuis in-magazines staan vol met verhalen uit de wijk. In deze Thuis in Sterrenburg staan onder meer verhalen over Gymforce One, de ontwikkelingen in het Sterrenburgpark, komt een 93-jarige (!) vrijwilliger van De Sterrenlanden aan het woord, namen we een kijkje bij het Nova Tienercollege en bij de Kringloop Tuinders.