Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Online in gesprek over Doorstart Sterrenburg

Doorstart wil twee woningen in Sterrenburg gaan gebruiken om maximaal acht mensen in nood toch een dak boven het hoofd te bieden. Zij krijgen tijdelijk woonruimte in de Castorstraat of de Keplerweg. Verschillende omwonenden hebben daar een probleem mee. Gemeente, Trivire en Leger des Heils gaan daarom online in gesprek met de buurt, om vragen te beantwoorden.

De woningen van Trivire zijn bedoeld voor Dordtenaren die door verschillende privé omstandigheden – bijvoorbeeld een echtscheiding – tijdelijk opvang nodig hebben. “Met deze voorziening zorgen we er met elkaar voor, dat mensen die plotsklaps in de problemen zijn gekomen hun leven weer op de rit krijgen. Op weg naar werk en een eigen (t)huis”, zo is te lezen in de nieuwsbrief die in de buurt is verspreid.

Nu online in gesprek
Het was de bedoeling een inloop-bijeenkomst te organiseren voor de buurt, maar dat kon niet doorgaan vanwege de corona-crisis. Daarom is er nu een mogelijkheid om via het web met elkaar in gesprek te gaan. In de nieuwsbrief voor de buurt staat uitleg daarover.
Een aantal vragen is al eerder gesteld. De nieuwsbrief geeft daar antwoord op.

Begeleiding voor bewoners Doorstart
Tim Bouwman van het Leger des Heils zegt in de nieuwsbrief: “De groep van 8 cliënten waar het om gaat, worden door ons eerst opgevangen (…) Als het goed gaat en de cliënt in staat is verantwoordelijkheid te dragen, komt hij of zij in aanmerking komen voor een plek in één van de twee woningen van Doorstart. Wij denken dat de Doorstart in Dordrecht deelnemers verder kan helpen. We zien de groep mensen groeien die onder andere door een echtscheiding in financiële problemen komt en zijn of haar huis kwijtraakt. Terwijl een dak boven je hoofd zo belangrijk is om je leven weer op de rit te krijgen.”
Het is uitgesloten dat mensen die drugs gebruiken of een psychiatrische stoornis hebben hier een woonplek krijgen.

Bij Doorstart krijgen alle bewoners een eigen slaapkamer. De badkamer wordt steeds door twee bewoners gedeeld. De keuken en huiskamer delen ze met z’n vieren. De bewoners gaan overdag naar hun werk of hebben een andere dagbesteding. Het is de bedoeling dat de bewoners binnen zes tot 12 maanden doorstromen naar een eigen (huur)woning.
De groep bewoners kan terugvallen op de woonbegeleider van het Leger des Heils, die er zeer regelmatig zal zijn. Bovendien komt er dagelijks een huismeester langs.

Kennismaken met de nieuwe bewoners en een klankbordgroep
Als de nieuwe bewoners hebben kunnen wennen aan hun nieuwe huis en buurt, komt er een housewarming. Daar wordt de buurt voor uitgenodigd om zo met elkaar kennis te maken. Uiteraard moet dan de corona-crisis geen beperkingen meer opleveren.

Er komt ook een klankbordgroep voor omwonenden, met daarin een vertegenwoordiger van gemeente, Leger des Heils en Trivire. “Met elkaar bespreken we wat goed gaat en wat beter kan. Dit om ervoor te zorgen dat iedereen prettig met elkaar woont in de buurt.”
Het Leger des Heils staat garant voor een goede begeleiding van de bewoners nu en in de toekomst. “Door de positieve ervaringen op andere plekken in het land hebben we de verwachting dat het ook hier een succes wordt”, zo stelt de nieuwsbrief.

“Beste Sterrenburger, u krijgt nieuwe buren. Deze nieuwe buren zien er naar uit
om in uw wijk te komen wonen. Wij willen graag dat iedere Dordtenaar een
plekje kan vinden in onze stad en wij geloven in de kracht en vitaliteit van
Sterrenburg.”
Wethouder zorg en welzijn Peter Heijkoop in de nieuwsbrief.

Meer over de aanpak van de gemeente – van opvang naar wonen – is te vinden op hun website.

Lees de hele nota Van opvang naar wonen 2020-2025 van de gemeente Dordrecht.

 

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Onderbroek vol drugs

DORDRECHT – Wijkagenten hebben gisteren in Sterrenburg na een korte achtervolging een vermoedelijke drugsdealer gepakt. ‘Verdachte gevloerd in de bosschages. In zijn onderbroek zat de zooi op de foto. Auto, telefoons, cashgeld en drugs zijn voorlopig van ons. Wegwezen uit de wijk!’, aldus de agenten op Instagram.

Actueel

Meerdere ongelukken binnen enkele uren

DORDRECHT – Op de Galileïlaan in Sterrenburg vonden maandagmiddag twee ongelukken plaats met letsel. Rond kwart voor drie raakte een jongen gewond nadat hij werd aangereden door een auto, hij is met armletsel naar het ziekenhuis gebracht. Later op de middag werden de hulpdiensten opnieuw gealarmeerd voor een ongeluk ter hoogte van de Blaauwweg met de Galileïlaan, daar kwam een bezorger van Domino´s ten val, over zijn verwondingen is niets bekend.(Foto: Thymen Stolk)

Actueel

VIDEO : Verrassing voor jarige Norah Dordrecht

DORDRECHT – Het begon met een leuke oproep via Facebook om Norah op 7 mei allemaal een kaartje te sturen voor haar dertiende verjaardag. Samen met de buren werd er donderdagmiddag voor haar gezongen en kreeg ze cadeaus. Ze heeft ruim twintig verjaardagskaarten gekregen, filmpjes met gelukwensen, cadeaus, geld en bloemen. “Het was mijn mooiste verjaardag”, zei de verraste Norah na afloop tegen haar moeder.( Foto’s en Video: thymen Stolk / privefoto )