Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Hitte? Waar kun je beter even aan denken!

De voorspelling is dat we ook dit jaar weer een hete en droge zomer tegemoet gaan. Dat is iets om goed op voorbereid te zijn. Want hoge temperaturen en hittegolven kunnen ook slecht zijn voor je gezondheid. Niemand zit te wachten op een verbrande huis of erger, een hitteberoerte. Waar kun je maar beter op letten?

De afbeelding hierboven niet goed leesbaar? Bekijk ‘m hier in PDF >>

Nu we allemaal meer thuis zijn, is het nog lastiger te ontsnappen aan de warmte. Het is vooral opletten met ouderen, mensen met chronische ziekten en kleine kinderen. Symptomen van oververhitting zijn bijvoorbeeld zweten, bleek of juist rood zien, misselijkheid en hoofdpijn. Gelukkig kun je het meestal voorkomen. Door voldoende te drinken bijvoorbeeld, ook als je nog geen dorst hebt. Wanneer je urine donker kleurt is dat een teken dat je te weinig drinkt. Ga bij hoge temperaturen uit van ongeveer een glas per uur. Waterijsjes zijn ook goed.

Hou jezelf koel
Jezelf koel houden is ook belangrijk. Ga dus niet in de zon op het warmst van de dag en ook niet als het warmer is dan 25 °C. Draag op zulke hete dagen dunne kleding en een hoed of pet. Blijf in de schaduw en vermijd zware inspanningen. Neem overdag eventueel een lauwe douche of voetbad.
Houd ook je woning koel. Sluit je ramen en deuren als de temperatuur buiten hoger is dan binnen. Hou de zonneschermen omlaag en gordijnen dicht. Zorg dat je huis kan afkoelen, door ‘s avonds, ‘s nachts of vroeg in de ochtend alles open te zetten.

Help eens een handje
Sommige medicijnen beïnvloeden de hoeveelheid vocht of de regeling van de temperatuur in je lichaam. Vraag daarover zo nodig advies aan de huisarts of apotheek.
Zorg, rekening houdend met de huidige maatregelen, ook voor elkaar! Help je naasten, bijvoorbeeld ouderen in je omgeving, met boodschappen doen, zodat ze niet de warmte in hoeven, Let mee op of zij voldoende drinken en ventileren.

Meer weten?
Op de site van de GGD staat meer informatie over wat je kunt doen om problemen door hitte en te veel zon te voorkomen.

Ook het Rode Kruis geeft daar informatie over.

Gemeente Dordrecht en GGD maakten ook diverse folders met informatie (zie ook hierboven). Zodra het echt warm wordt, zijn die op diverse plekken te vinden (ook via social media).

 

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Nieuwe Thuis in Sterrenburg

DORDRECHT – Vandaag wordt huis-aan-huis in Sterrenburg een nieuwe editie van het wijkmagazine Thuis in Sterrenburg verspreid. Met verhalen uit de wijk en uitingen van lokale adverteerders. In deze Thuis in Sterrenburg aandacht voor onder meer de Viersprong, de Tuin van Sterrenburg, sportaanbod in de zomermaanden en rubrieken over wonen in Sterrenburg en Mijn huisdier en ik. 

Actueel

VIDEO: Gaslekkage in woning

DORDRECHT – De brandweer is maandagavond uitgerukt voor een gaslek aan de Wittenstein in Sterrenburg. De straat werd afgezet en de bewoners moesten hun huis uit. Monteurs van netbeheerder Stedin kwam ter plaatse om het lek op te sporen en te repareren. De brandweer ventileerde de woning. Na ruim een uur konden de bewoners weer hun huis in.

Actueel

Onderbroek vol drugs

DORDRECHT – Wijkagenten hebben gisteren in Sterrenburg na een korte achtervolging een vermoedelijke drugsdealer gepakt. ‘Verdachte gevloerd in de bosschages. In zijn onderbroek zat de zooi op de foto. Auto, telefoons, cashgeld en drugs zijn voorlopig van ons. Wegwezen uit de wijk!’, aldus de agenten op Instagram.