Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Grote Natuurles op de Nationale Buitenlesdag

Ga op dinsdag 13 april, tijdens de Nationale Buitenlesdag, met al je leerlingen naar buiten. Die oproep doen Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn namelijk heel goed voor de fysieke én mentale gezondheid van kinderen.

Afgelopen jaar was de Buitenlesdag een groot succes: meer dan 3000 basisscholen verplaatsten hun lessen naar buiten. Dit jaar vraagt de Buitenlesdag extra aandacht voor de natuur. Want echte natuur beleef je buiten. Alle schoolkinderen van groep 1 tot en met 8 kunnen meedoen. Scholen die zich aanmelden krijgen een uitgewerkte natuurles met bijbehorende online en offline materialen.

Op de stoep en het schoolplein
Tijdens de Grote Natuurles ontdek je met de hele klas de natuur op het schoolplein door middel van botanisch stoepkrijten. Van anoniem stoepplantje tot vergeten korstmos, al het groen op het schoolplein krijgt een naam of bijvoorbeeld een bij het plantje passende omschrijving. Leerlingen gaan zo op een speelse en actieve manier aan de slag met biodiversiteit in hun omgeving.

Start met een Dordts filmpje
Duurzaamheidscentrum Weizigt doet dit jaar ook mee. Om de Buitenspeeldag een Dordts tintje te geven, maakt Weizigt een speciaal filmpje. De gemeente Dordrecht hecht veel belang aan de verscheidenheid in wilde planten en dieren op het Eiland van Dordrecht. Dit noemen we ‘biodiversiteit’. Biodiversiteit is goed voor een gezonde en duurzame leefomgeving. De gemeente wil de Dordtse biodiversiteit dan ook behouden en verbeteren. In het filmpje vertellen natuurkenners over het belang van bloeiende plantjes om kinderen bewust te maken van wat er om ons heen groeit.

Dit filmpje kan in de midden- en bovenbouw gebruikt worden als start van de les. Scholen die zich voor de natuurles hebben aangemeld, ontvangen van Weizigt nog een link naar het filmpje. Het zal ook te zien zijn op www.weizigt.nl en www.groenblauwdordrecht.nl.

Ga ook naar buiten!
Wil je ook aan de slag tijdens de Nationale Buitenlesdag? Aanmelden kan via www.buitenlesdag.nl/grotenatuurles.

De foto is van Simone Both.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Cultuur

Lezersfoto: Zonsopkomst boven Sterrenburg

De winnende lezersfoto is deze week gemaakt door Anna Nijssen.

Actueel

Duiven mishandeld in Sterrenburg

In de wijk Sterrenburg zijn recent enkele duiven gevonden waarbij de vleugels en de staart voor een groot deel zijn afgeknipt. De duiven werden gevonden in de omgeving van de Keplerweg en Halleyweg. Politie roept getuigen op zich te melden.

Actueel

Rietkraag bederft uitzicht: in november pas weer gemaaid

Goed voor de natuur, minder voor het uitzicht. Dat laatste wordt voor bewoners van de Sandenburg de hele lente en zomer bepaald door metershoog riet.