Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Grote Natuurles op de Nationale Buitenlesdag

Ga op dinsdag 13 april, tijdens de Nationale Buitenlesdag, met al je leerlingen naar buiten. Die oproep doen Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn namelijk heel goed voor de fysieke én mentale gezondheid van kinderen.

Afgelopen jaar was de Buitenlesdag een groot succes: meer dan 3000 basisscholen verplaatsten hun lessen naar buiten. Dit jaar vraagt de Buitenlesdag extra aandacht voor de natuur. Want echte natuur beleef je buiten. Alle schoolkinderen van groep 1 tot en met 8 kunnen meedoen. Scholen die zich aanmelden krijgen een uitgewerkte natuurles met bijbehorende online en offline materialen.

Op de stoep en het schoolplein
Tijdens de Grote Natuurles ontdek je met de hele klas de natuur op het schoolplein door middel van botanisch stoepkrijten. Van anoniem stoepplantje tot vergeten korstmos, al het groen op het schoolplein krijgt een naam of bijvoorbeeld een bij het plantje passende omschrijving. Leerlingen gaan zo op een speelse en actieve manier aan de slag met biodiversiteit in hun omgeving.

Start met een Dordts filmpje
Duurzaamheidscentrum Weizigt doet dit jaar ook mee. Om de Buitenspeeldag een Dordts tintje te geven, maakt Weizigt een speciaal filmpje. De gemeente Dordrecht hecht veel belang aan de verscheidenheid in wilde planten en dieren op het Eiland van Dordrecht. Dit noemen we ‘biodiversiteit’. Biodiversiteit is goed voor een gezonde en duurzame leefomgeving. De gemeente wil de Dordtse biodiversiteit dan ook behouden en verbeteren. In het filmpje vertellen natuurkenners over het belang van bloeiende plantjes om kinderen bewust te maken van wat er om ons heen groeit.

Dit filmpje kan in de midden- en bovenbouw gebruikt worden als start van de les. Scholen die zich voor de natuurles hebben aangemeld, ontvangen van Weizigt nog een link naar het filmpje. Het zal ook te zien zijn op www.weizigt.nl en www.groenblauwdordrecht.nl.

Ga ook naar buiten!
Wil je ook aan de slag tijdens de Nationale Buitenlesdag? Aanmelden kan via www.buitenlesdag.nl/grotenatuurles.

De foto is van Simone Both.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Cultuur

BRUISend weekend in Open Hof-kerk

DORDRECHT – Er is veel creativiteit in de Open Hof-kerk aan de Herschelstraat 27 in Sterrenburg. Dat wordt gedeeld tijdens een BRUISend weekend op 19 en 20 april. Vrijdagavond 19 april is de officiële opening van 19.30 tot 21.30 uur met expositie en muziek. Zaterdag 20 april is de kerk open van 09.30 tot 17.00 uur. In een expositie tonen zo’n twintig deelnemers hun creaties: schilderijen, etsen, fotografie, beelden, haakwerk, houtdraaiwerk en keramiek. Op zaterdag zijn er vanaf 10.30 uur diverse workshops, waarin je kunt kennismaken met onder andere dansexpressie, beatmixen, aquarelschilderen, stop-motion-filmpjes maken en het Bruisend verleden van (kunstenaars in) Dordrecht. Voor de kinderen is er een mooie vertelvoorstelling met poppen. Er is de hele dag muzikale optredens en er is een lunchconcert. Zondagochtend 21 april wordt afgesloten met een themadienst om 10.30 uur. Voor meer informatie: www.openhofdordrecht.nl.

Actueel

Verkeersmaatregelen vanwege plaatsing geluidsscherm bij Galileïlaan

DORDRECHT – Komende maandag begint het werk aan het geluidsscherm langs de N3 op het viaduct van de Galileïlaan in Sterrenburg. Om het werk veilig te kunnen doen, gelden er van maandag 18 tot en met vrijdag 29 maart beperkingen voor verkeer dat onder het viaduct door rijdt. Tijdens het werk blijft overdag in beide richtingen één rijstrook open voor auto’s. Tussen 20.00 en 06.00 uur zijn alle rijstroken dicht. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Actueel

‘Schilderij’ op saaie flatgevel

DORDRECHT – Op de zijgevel van deze flat aan de Leeuwstraat in Sterrenburg hing een lange tijd de levensgrote reproductie van een kunstwerk uit de collectie van het Dordrechts Museum. Totdat Trivire een aantal jaar geleden de flat renoveerde/isoleerde. De ‘lijst’ bleef hangen, maar het schilderij verdween. Zonde, vonden de bewoners van de flat die uitkijkt op de gevel. De huurders van die flat, verenigd in een bewonerscommissie, kwamen in actie. En met succes: dinsdag werd een reproductie van De lezende vrouw van Abraham van Strij, formaat 4,1 bij 6 meter, opgehangen. Donderdag werd het ‘schilderij’ feestelijk onthuld door wethouder Marc Merx en een afvaardiging van het Dordrechts Museum. (Foto’s: Stolk Fotografie)