Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Ds. J. Polyanderschool is sinds kort afvalvrij

De Ds. J. Polyanderschool is sinds kort een Afvalvrije School. Al het afval wordt nu gescheiden opgehaald en de school heeft (bijna) geen restafval meer. De Afvalvrije School is een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht, HVC, Duurzaamheidscentrum Weizigt en inmiddels doen vijf scholen mee.

Met een uit volle borst gezongen afvallied is de officiële aftrap gegeven voor een Afvalvrije School. Er is een hartelijk welkom door leerkracht Ellen de Winter. Daarna vertelt Saskia den Ouden (van Duurzaamheidscentrum Weizigt) aan de leerlingen en hun ouders wat een Afvalvrije School nu precies is. Hoe kun je er samen voor zorgen dat er zo min mogelijk afval op school is?

Een van de manieren om het afval op school te verminderen is door een herbruikbare drinkbekers. Daarom kregen alle leerlingen ook een drinkfles die gewoon opnieuw gebruikt kan worden. Saskia legt de kinderen ook uit hoe ze afval wat op school overblijft, in de klas kunnen scheiden. De leerlingen weten goed waarom het belangrijk is om het afval te scheiden: “Van afval worden weer nieuwe dingen gemaakt!” Een klasgenootje vult aan: “Het is slim om dingen opnieuw te gebruiken, want anders komt er steeds meer bij en gaat er niets meer weg.”

Ook zwerfvuil aanpakken
Niet alleen het scheiden van afval hoort bij een Afvalvrije School, ook het opruimen van zwerfafval op en rondom het schoolplein. Ook bij dit onderdeel van de Afvalvrije School zijn de leerlingen zeer betrokken. “Soms gooien mensen afval op de grond, omdat er geen prullenbak in de buurt is. Als dat afval wat ze op straat gooien dan plastic is, kan het niet verteren.”

“Als wethouder van de openbare ruimte zijn dit soort dingen natuurlijk heel leuk om te doen. Moet je kijken!”, aldus wethouder Stam. Hij knikt tevreden naar de afvalzak die door de leerlingen van groep 8 goed gevuld wordt. Wethouder Stam loopt rond met de afvalring en -zak en wordt constant staande gehouden, zodat er nóg meer afval in de zak gegooid kan worden.

Ook Afvalvrije School worden?
Meer informatie over de Afvalvrije School en hoe je als school zelf ook afvalvrij kunt worden, is te vinden op de website van Weizigt.

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Politieberichten

Politie zoekt getuigen van overval Jupiterlaan

DORDRECHT – De daders van de overval op een woning van een woongroep aan de Jupiterlaan worden rond de 16/17 jaar geschat. Op 6 december om 23.30 uur dwongen twee jongeren met steekwapens een begeleider die het tuinhek wilde afsluiten naar binnen en eisten geld. Zij gingen er met een kistje vandoor in onbekende richting. De politie ontvangt graag meer informatie. De daders waren licht getint en droegen zwarte kleding. Contact opnemen met de politie kan via het telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Actueel

Parkeerdruk Sterrenburg Noord blijft onder de aandacht

DORDRECHT – De parkeerdruk in onder meer Sterrenburg Noord is vorige week tijdens de Commissievergadering Fysieke Leefomgeving door bewoners onder de politieke aandacht gebracht. Leo Schaap van de bewonersgroep Sterrenburg Noord is tevreden over het verloop van de avond.

Actueel

Woning overvallen in Sterrenburg

DORDRECHT – Op de Jupiterlaan in de wijk Sterrenburg is gisterenavod rond 23.30 een woning overvallen. De politie kwam met meerdere politie-eenheden ter plaatse. Tijdens de zoekactie werd ook een politiehond ingezet. Over de daders is nog niks bekend.