Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Ds. J. Polyanderschool is sinds kort afvalvrij

De Ds. J. Polyanderschool is sinds kort een Afvalvrije School. Al het afval wordt nu gescheiden opgehaald en de school heeft (bijna) geen restafval meer. De Afvalvrije School is een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht, HVC, Duurzaamheidscentrum Weizigt en inmiddels doen vijf scholen mee.

Met een uit volle borst gezongen afvallied is de officiële aftrap gegeven voor een Afvalvrije School. Er is een hartelijk welkom door leerkracht Ellen de Winter. Daarna vertelt Saskia den Ouden (van Duurzaamheidscentrum Weizigt) aan de leerlingen en hun ouders wat een Afvalvrije School nu precies is. Hoe kun je er samen voor zorgen dat er zo min mogelijk afval op school is?

Een van de manieren om het afval op school te verminderen is door een herbruikbare drinkbekers. Daarom kregen alle leerlingen ook een drinkfles die gewoon opnieuw gebruikt kan worden. Saskia legt de kinderen ook uit hoe ze afval wat op school overblijft, in de klas kunnen scheiden. De leerlingen weten goed waarom het belangrijk is om het afval te scheiden: “Van afval worden weer nieuwe dingen gemaakt!” Een klasgenootje vult aan: “Het is slim om dingen opnieuw te gebruiken, want anders komt er steeds meer bij en gaat er niets meer weg.”

Ook zwerfvuil aanpakken
Niet alleen het scheiden van afval hoort bij een Afvalvrije School, ook het opruimen van zwerfafval op en rondom het schoolplein. Ook bij dit onderdeel van de Afvalvrije School zijn de leerlingen zeer betrokken. “Soms gooien mensen afval op de grond, omdat er geen prullenbak in de buurt is. Als dat afval wat ze op straat gooien dan plastic is, kan het niet verteren.”

“Als wethouder van de openbare ruimte zijn dit soort dingen natuurlijk heel leuk om te doen. Moet je kijken!”, aldus wethouder Stam. Hij knikt tevreden naar de afvalzak die door de leerlingen van groep 8 goed gevuld wordt. Wethouder Stam loopt rond met de afvalring en -zak en wordt constant staande gehouden, zodat er nóg meer afval in de zak gegooid kan worden.

Ook Afvalvrije School worden?
Meer informatie over de Afvalvrije School en hoe je als school zelf ook afvalvrij kunt worden, is te vinden op de website van Weizigt.

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Nieuwe Thuis in Sterrenburg

DORDRECHT – Vandaag wordt huis-aan-huis in Sterrenburg een nieuwe editie van het wijkmagazine Thuis in Sterrenburg verspreid. Met verhalen uit de wijk en uitingen van lokale adverteerders. In deze Thuis in Sterrenburg aandacht voor onder meer de Viersprong, de Tuin van Sterrenburg, sportaanbod in de zomermaanden en rubrieken over wonen in Sterrenburg en Mijn huisdier en ik. 

Actueel

VIDEO: Gaslekkage in woning

DORDRECHT – De brandweer is maandagavond uitgerukt voor een gaslek aan de Wittenstein in Sterrenburg. De straat werd afgezet en de bewoners moesten hun huis uit. Monteurs van netbeheerder Stedin kwam ter plaatse om het lek op te sporen en te repareren. De brandweer ventileerde de woning. Na ruim een uur konden de bewoners weer hun huis in.

Actueel

Onderbroek vol drugs

DORDRECHT – Wijkagenten hebben gisteren in Sterrenburg na een korte achtervolging een vermoedelijke drugsdealer gepakt. ‘Verdachte gevloerd in de bosschages. In zijn onderbroek zat de zooi op de foto. Auto, telefoons, cashgeld en drugs zijn voorlopig van ons. Wegwezen uit de wijk!’, aldus de agenten op Instagram.