Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

1000 extra Dordtenaren? Dan 100 bomen erbij

Dordrecht kreeg er de afgelopen twee jaar meer dan 1000 inwoners bij. De stad wil dat vieren. Er komen 100 bomen extra in de openbare ruimte. Jij mag kiezen waar jij een boom wilt. Dat doe je met de ‘bomenprikker’.

Wethouder Marco Stam prikt een reuzenspeld in de groenstrook tegenover het Stadskantoor aan de Spuiboulevard. Dat was het startsignaal voor de ‘Bomenprikker’, een speciale website. Bomen zijn natuurlijk fraai om te zien en ze zijn belangrijk en nuttig.
Op hete dagen zorgen ze voor schaduw en verkoeling. Dat komt omdat de bladeren van de bomen vocht verdampen. Zo worden bomen echte stadsairco’s. Bij hevige regenval zorgen ze voor wateropvang. De bladeren vangen druppels op en de wortels zuigen het water op. Zo helpen bomen om wateroverlast tegen te gaan. Bomen zijn dus echte bondgenoten in de strijd tegen overlast door klimaatverandering.
Daarnaast spelen bomen een belangrijke rol voor een gevarieerd planten- en dierenleven op het Eiland van Dordrecht. ‘Biodiversiteit’ noemen we dat.

Bomenprikker
Jij kunt helpen zoeken naar goede plekken in de stad voor een nieuwe boom, met de ‘Bomenprikker’. Het werkt heel eenvoudig. Op website vind je een kaart van de stad. Daarop kun je met een soort ‘speldje’ de plek aangeven in de openbare ruimte waar jij een boom wilt. Om iedereen de gelegenheid te geven een boom te kunnen ‘prikken’, vragen we je maximaal 1 boom te plaatsen.

“Het liefst zien we meer bomen in ‘stenige’ omgevingen verschijnen”, aldus de gemeente. “Juist vanwege hun grote impact op hittestress en wateroverlast. We willen je dan ook uitnodigen om vooral te kijken naar boomlocaties bij jou in de straat.”
Dat maakt het ook moeilijk. Op veel plekken zitten veel kabels en leidingen in de grond. De bomen moeten op voldoende afstand daarvan komen. Dat kan een reden zijn om je aanvraag af te wijzen. Kies ook geen locaties in of aan de rand van speelplekken en trapveldjes. Die plekken moeten open en ruimtelijk blijven.

De delen van de stad die beschikbaar zijn, zijn gekleurd op de kaart. Het gaat dan om plekken in de openbare ruimte komen. Op privéterrein kun je geen boom ‘prikken’.
Als je de link naar de kaart opent, zie je rechtsboven meteen de instructies. Zoek het gebied op de kaart waar jij een nieuwe boom wilt – ergens in Sterrenburg of… Je kunt ook linksboven in het scherm een adres intypen. De kaart gaat dan automatisch naar dat gebied. Heb je de locatie gevonden waar jij een boom wilt? Zoom erop in, zodat je de plek precies kunt aanwijzen. Klik onderin het instructieveld op het speldje met ‘Nieuwe boom’. Plaats het speldje op de plek die jij wenst.

Meer weten?
Op de website van de gemeente Dordrecht staat nog veel meer informatie en een handleiding. Elke geprikte boom, wordt binnen drie weken beoordeeld. Je krijgt hierover geen persoonlijk bericht. Wat de status is van je aanvraag, zie je aan de kleur van jouw speldje.

Prik jouw boom in Dordrecht >>


Dordrecht Wereldbomenstad

Het planten van de bomen start dit najaar. In februari 2020 werd Dordrecht al erkend als Wereldbomenstad (dat als eerste Nederlandse stad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden zijn onder andere: New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.

Volg jouw prikker
Volgen wat er met jouw prikker gebeurt, kan via deze kaart. Volg daar de kleur van je prikker:
– Zwart: je aanvraag is in behandeling
– Oranje: je aanvraag wordt beoordeeld op kabels en leidingen
– Groen: je aanvraag is goedgekeurd
– Rood: je aanvraag is afgekeurd

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Het nieuws van 14 mei 1981

DORDRECHT – Wie gaat verbouwen, kan wel eens verrassende sporen uit het verleden tegenkomen. Walter Weeda was deze week bezig met het plaatsen van een dakkapel op zijn jaren tachtigwoning in Sterrenburg toen hij achter een wandje een krant tegenkwam. Het bleek te gaan om de editie van het Vrije Volk van 14 mei 1981.

Cultuur

BRUISend weekend in Open Hof-kerk

DORDRECHT – Er is veel creativiteit in de Open Hof-kerk aan de Herschelstraat 27 in Sterrenburg. Dat wordt gedeeld tijdens een BRUISend weekend op 19 en 20 april. Vrijdagavond 19 april is de officiële opening van 19.30 tot 21.30 uur met expositie en muziek. Zaterdag 20 april is de kerk open van 09.30 tot 17.00 uur. In een expositie tonen zo’n twintig deelnemers hun creaties: schilderijen, etsen, fotografie, beelden, haakwerk, houtdraaiwerk en keramiek. Op zaterdag zijn er vanaf 10.30 uur diverse workshops, waarin je kunt kennismaken met onder andere dansexpressie, beatmixen, aquarelschilderen, stop-motion-filmpjes maken en het Bruisend verleden van (kunstenaars in) Dordrecht. Voor de kinderen is er een mooie vertelvoorstelling met poppen. Er is de hele dag muzikale optredens en er is een lunchconcert. Zondagochtend 21 april wordt afgesloten met een themadienst om 10.30 uur. Voor meer informatie: www.openhofdordrecht.nl.

Actueel

Verkeersmaatregelen vanwege plaatsing geluidsscherm bij Galileïlaan

DORDRECHT – Komende maandag begint het werk aan het geluidsscherm langs de N3 op het viaduct van de Galileïlaan in Sterrenburg. Om het werk veilig te kunnen doen, gelden er van maandag 18 tot en met vrijdag 29 maart beperkingen voor verkeer dat onder het viaduct door rijdt. Tijdens het werk blijft overdag in beide richtingen één rijstrook open voor auto’s. Tussen 20.00 en 06.00 uur zijn alle rijstroken dicht. (Foto’s: Stolk Fotografie)